Кампания Световен ден на сърцето

01 june 2024 - 31 october 2024

Кампания Световен ден на сърцето

Дружеството на кардиолозите започва 4-месечна кампания, фокусирана върху образованието

Доц. Васил Трайков: Обучението в здравословен начин на живот е изключително важно!

Дружеството на кардиолозите в България започва кампания, която ще се проведе в периода от първи юни до първи октомври.

"Основната насока ще бъде към повишаване на общественото внимание. Ще се фокусираме върху образованието", обясни пред БНР доц. Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Сърдечно-съдовите заболявания у нас надвишават като честота средноевропейските нива, посочи още той в предаването "Хоризонт до обед". 

"Поради това се заехме да разработим Национален план за сърдечно-съдовото здраве. Само със систематичен подход може да редуцираме честотата на заболяванията".

Доц. Трайков напомни и за още една инициатива, която привлича общественото внимание върху сърдечно-съдовите заболявания - Денят на сърцето. Той се чества всяка година на 29 септември.

"Чрез превенция и подобряване на нивото на сърдечно-съдовото здраве на обществото може да спасим част от хората под 65 години, които губим".

Превенцията се разделя на първична и вторична, разясни експертът.

"Вторичната обхваща цялото население – търсим тези, които нямат заболявания и искаме да предпазим. Мерките трябва да започнат още в училище - чрез провеждане на обучение. Обучението в здравословен начин на живот е изключително важно.

От месец април НЗОК прилага повишено ниво на реимбурсиране на лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

"Това е една чудесна стъпка, но тя е само начална. В момента се покриват монотерапиите. Ние не лекуваме пациентите с хипертония, например, с един медикамент".

Тази политика трябва да продължи по отношение и на други медикаменти и немедицински изделия, които не се реимбурсират на 100%, посочи доц. Трайков.

"Необходима е всеобхватна стратегия".

https://bnr.bg/horizont/post/101998800/doc-vasil-traikov


Доц. Васил Трайков:

"Здравното образование е път към личната отговорност за здравето. Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания е напълно предотвратима, ако рисковите фактори са под контрол."

https://bnr.bg/sofia/post/102004110/vasil-traikov