In memoriam проф. Александър Чирков

In memoriam проф. Александър Чирков

Скъпи колеги и приятели,

С  прискърбие ви съобщаваме, че българската кардиологична общност претърпя голяма загуба. На 23ти ноември внезапно почина проф. Александър Чирков. Изгубихме един от най-изявените и ценени от нас учители. Скърбим заедно с роднините за нашия верен приятел, неповторим учител, блестящ учен, духовен баща и наставник!

Проф. Чирков беше не само наш учител и будител на няколко поколения български лекари, той беше достоен човек! Завеща ни великолепен пример за доброта, почтеност и благородство! Неговото дело и уроци по човечност ще оставят завинаги отпечатък в сърцата ни и в историята на  българската медицина! Неговите благородни идеи, новаторски порив и чисти идеали ще отекват завинаги във вечността и в колективната памет! Той ни научи преди всичко да обичаме човека, да пазим репутацията и да развиваме лекарската професия!

Кардиологичната общност, българската медицина и цялата ни общественост загубиха всеотдаен лекар, учен и учител. Едва ли има представител на днешното поколение на съвременната кардиохирургия и кардиология, който да не е черпил знания, да не е слушал неговите лекции и следвал неговите хирургични принципи и практики. Той направи много за престижа на родните кардиохирургия, кардиология и съдова медицина! А хилядите благодарни пациенти, диагностицирани и лекувани от него, от екипа и учениците му, са най-яркото свидетелство за живот, отдаден на медицината и обществото. Българската медицинска наука загуби един от своите най-изтъкнати учени, оставили трайна следа сред съвременното поколение кардиохирурзи и кардиолози. Благодарни сме, че имахме честта да бъдем негови ученици и ще продължаваме с гордост и почитание да следваме неговия завет и мисия - да лекуваме и да помагаме за облекчаване страданията на хората!

Изключителен като човек, истински християнин и с ясни виждания за бъдещето на медицината и развитието на медицинската наука, здравеопазването и държавата. Голям българин! България трябва да бъде горда, че го е имала. Много рядко се срещат толкова позитивни, креативни и оптимистични личности. Малко са хората, създали не само нещо голямо, но и оказали огромно влияние върху развитието на цялата медицина в България, който промени не само начина на мислене на много лекари, но и въведе медицинския хуманизъм като основополагащо начало в отношението към пациента. Хуманизмът и християнското милосърдие бяха при него на пиедестал. По-голямата част от сега действащите водещи кардиохирурзи, съдови хирурузи, кардиолози, кардиоанестезиолози в България пряко или косвено са израснали благодарение на него. Множество болници и сърдечно-съдови отделения се ръководят от кадри създадени от него или с неговата подкрепа. Имаше философско мислене и огромна обща култура, истински ерудит. Общуването с него носеше истинска наслада и усещане за възвисеност. Дай, Боже, да има повече хора, които да продължат започнатото от него!

Всяка нация трябва да уважава и почита учителие си.

Проф. Чирков ние дълбоко ви уважаваме и се прекланяме пред вас!

Почивайте в мир!