Апел за оказване на помощ на бежанците от войната в Украйна

Уважаеми колеги,


На 24 февруари 2022 г. армията на Руската федерация нападна Украйна. Въпреки всички призиви на цивилизования свят за незабавно прекратяване на военните действия ежедневните бомбардировки и обстрел на населени места и цивилни граждани не стихват. Бежанската вълна вече надхвърли 2 милиона души, почти изключително жени и деца. В България до момента са пристигнали поне 25 000 украински граждани, търсещи помощ и убежище.


Дружеството на кардиолозите в България е съпричастно към страданията на тези хора и в знак на солидарност с Украйна още в първите дни на войната и хуманитарната криза направи дарения към Българския Червен Кръст в размер на 3000 лева и към Международния Комитет на Червения Кръст в размер на 2000 евро. На спешно заседание на 8 март 2022 г. Управителният съвет гласува допълнителни средства в размер на 15000 лв., които да бъдат дарени на организации, ангажирани пряко с хуманитарна помощ за пострадалите във войната и за бежанците от Украйна.


Призоваваме всички наши членове и симпатизанти да направят индивидуални дарения или да помогнат по какъвто и да е друг начин на украинските бежанци в България и на хората, останали под обстрел в Украйна, за да защитават родината си.


Нашата основна цел като лекари е да опазваме здравето и живота на пациентите ни без оглед на политически пристрастия. Призоваваме нашите членове да осъществяват в рамките на възможностите си спешна кардиологична медицинска помощ на нуждаещите се украински бежанци.


За всички, които желаят да помогнат с индивидуално парично дарение или по друг начин, предоставяме следните адреси на организации, осъществяващи пряка хуманитарна помощ за Украйна и за украинските бежанци:


Украински червен кръст - https://redcross.org.ua/en/donate/


Сдружение на Украинските организации в България „Мати Украйна“ - https://www.motherukraine-bg.org/suggest-help


Платформата на Фондация BCause - https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1531:help-ukraina/details/campaign.html


Български червен кръст - https://www.redcross.bg/


Каритас България - https://caritas.bg/novini/novini-bezhantsi/ot-ukraina/ и https://caritas.bg/kampanii/ukrayna-pomognete-ni-da-zashtitim-i-spasim-horata/


Национална Банка на Украйна (специална сметка за хуманитарни цели на Министерството на социалната политика) - https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoyi-dopomogi-ukrayintsyam-postrajdalim-vid-rosiyskoyi-agresiyi